Citat

Da vi i Vesten skal skære 80 % ned på vores udledninger af drivhusgasser inden år 2050 for at undgå katastrofale klimaforandringer, er det ikke et spørgsmål om at vælge den ene, den anden eller den tredje vej. Vi skal byde ind med alt det, vi overhovedet kan præstere – og vælge alle farbare veje.

– Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet.

Bedre styr på vandet

Et kort bad, et lille skyl, en balje med opvaskevand. Borgerne i hovedstadsområdet har taget de simple, men effektive vandspareråd til sig.

Albertslund er således den første kommune i landet, hvor borgerne bruger under 100 liter vand om dagen. Her er hver borger nu i snit nede på at bruge 99 liter vand i døgnet.

At badene er blevet kortere og opvasken mere miljøvenlig hænger sammen med massive oplysningskampagner med spareråd og dør-til-dør kampagner.

– Jeg tror, at der skabt en bevidsthed i hele byen om, at man skal passe på vandet, fortæller Signe Landon fra Agenda Center Albertslund.

I Københavns Kommune går det også godt med at spare på vandet. Her er man nede på 103 liter per person.

På landsplan bruger en person i snit 107 liter vand i døgnet. Størstedelen af de mange liter bruges på at tage bad og skylle ud efter toiletbesøg.