Citat

Det er malplaceret at diskutere politisk korrekthed, når man taler om klima. Det er klimaspørgsmålet for alvorligt til. Når jeg ser på mine to børn, har jeg en forhåbning om, at de og deres efterkommere overtager en bæredygtig klode.

– Søren Eriksen, direktør for DSB (2007-2011).

En ubekvem sandhed

Forfatter: 
Al Gore
Udgivelsesår: 
2006

Bogen "En ubekvem sandhed" er lavet på baggrund af et foredrag, den tidligere amerikanske vicepræsident og præsidentkandidat Al Gore har turneret jorden rundt med i de seneste år.

Bogen er usædvanligt flot illustreret. Særligt stærkt virker billederne af en lang række gletschere I både Nordamerika, Europa og sydamerika. Ved at vise fotos af gletschere i USA, Argentina, Peru og Schweiz taget for blot 10-20 år siden og sidestille dem med fotos af de samme steder, som de ser ud i dag, er det tydeligt, at de mægtige ismasser er under hastig tilbagetrækning som følge af stigende temperatur og deraf følgende øget afsmeltning.

I 2006 udkom foruden bogen også den prisbelønnede dokumentarfilm "An inconvenient truth".

Dokumentarfilmen, der ligeledes på dansk har fået titlen "En ubekvem sandhed", tager i løbet af halvanden time seerne med på en tur gennem Al Gores foredrag og fortæller også om politikeren Al Gores personlige historie og mangeårige engagement for miljøet og klimaet.

Efter hans forsøg på at blive valgt som præsident kastede Al Gore sig over en af sine gamle mærkesager: Miljøet. Han begyndte at rejse land og rige rundt og holde foredrag om klimaforandringerne, og hvad vi kan gøre for at stoppe dem.

I filmen påtager Al Gore sig rollen som formidler af de erkendelser, som videnskabsmænd efterhånden er kommet frem til: At vi i løbet af blot 200 år har øget koncentrationen af CO2 i atmosfæren med 35 %; at CO2'en i atmosfæren har en opvarmende virkning, fordi den bremser den varme, som stråler ud fra jordkloden, og at konsekvensrne er global opvarmning, stigende have og omfattende klimaforandringer.

Gore kan sit stof og formidler det levende og energisk. Et af filmens højdepunkter er en scene, hvor Al Gore står ved siden af en mægtig graf, der viser svingningerne i koncentrationen af CO2 i atmosfæren de seneste 650.000 år: I hele denne lange periode har mængden af drivhusgasser omkring Jorden varieret, men koncentrationen af CO2 har hele tiden holdt sig inden for intervallet 180-280 ppm (milliontedele). Bortset altså lige fra de seneste 200 år. Her må Al Gore tage en lift til hjælp for at komme så højt op, som vores afbrænden af kul, olie og gas nu har bragt atmosfærens CO2-indhold.

At der er noget galt med klimaet, er ret tydeligt, når man ser, hvor højt op liften med Al Gore skal, for at komme op på højde med de 380 ppm, som er atmosfærens aktuelle CO2-indhold. Et indhold, som i øvrigt hvert år stiger med omkring 2 ppm.

Filmen giver en fremragende indføring i klimaproblematikken og nogle af de konsekvenser, klimaforandringerne kan medføre, ligesom Al Gore argumenterer overbevisende for, at vi alle har en moralsk forpligtelse til at gøre alt, hvad vi kan, for at bremse den globale opvarmning, så vi kan give en bæredygtig Jord videre til vores børn og børnebørn, og dem, der kommer efter dem.

Al Gores film blev vist første gang i 2006, og året efter slog den seneste rapport fra FN's Klimapanel IPCC fast, at klimaændringerne med overvejende sandsynlighed (mere end 90 % sikkerhed) er menneskeskabte.

Al Gore og FN's Klimapanel blev i 2007 tildelt Nobels Fredspris for deres arbejde med at skabe opmærksomhed omkring de globale klimaforandringer.

I 2007 fik "En ubekvem sandhed" en Oscar som årets bedste dokumentarfilm og også prisen for bedste originale filmsang, nemlig Melissa Etheridges "I need to wake up".

Bogen 'En ubekvem sandhed' er på 325 sider. Den udkom på amerikansk i 2006 og i dansk oversættelse samme år på forlaget Aschehoug (i dag Lindhardt & Ringhof).

Dokumentarfilmen med originaltitlen 'An Inconvenient Truth' er lavet af Davis Guggenheim og havde ligeledes premiere i 2006. Den har en spilletid på 90 minutter og findes også i en dansk udgave med titlen "En ubekvem sandhed", som kan købes på dvd.