Citat

FN's Klimapanels seneste delrapport om ekstremvejr viser blandt andet, at hedebølger, som vi nu har hvert 20. år, vil optræde hvert andet år inden udgangen af dette århundrede - til skade for sundhed og landbrug.

- Rajendra Pachauri, formand for FN's Klimapanel

Grønt håb - klimapolitik 2.0

Forfatter: 
Dan Jørgensen
Udgivelsesår: 
2010

De mange billeder af hjemløse isbjørne, klimaflygtninge og andre katastrofe-scenarier har fået mange til at stå af og resignere.

Men der er grund til håb, også selv om de storpolitiske klimaaftaler lader vente på sig, mener den danske EU-parlamentariker Dan Jørgensen. Klimakampen er nemlig en vindersag, som blot hidtil har været grebet lidt forkert an.

I en ny bog med titlen ”Grønt Håb” insisterer han på en optimistisk vision om, at kampen for klimaet også vil bidrage til en bedre verden med mindre fattigdom, renere luft og flere grønne jobs.

For at den vision skal blive til virkelighed, mener Dan Jørgensen, at tiden nu er inde til at forandre måden, vi taler om klimaet på. Frygt og utryghed har aldrig været særligt gode motivationsfaktorer, og der skal derfor i højere grad appelleres til folks begejstring og drømme:

”Hvis vi skal redde verden fra de værste klimaproblemer, er det vigtigt, at vi promoverer positive fremtidsperspektiver. Martin Luther King startede jo heller ikke den amerikanske borgerrettighedsrevolution ved at holde en tale om sine værste mareridt. Han sagde i stedet: I have a dream”.

I bogen argumenteres der for, at hvis det i stor målestok skal lykkes at få folk til at købe de rigtige varer, spare på strømmen osv., skal de inspireres af mulighederne for selv at få et bedre liv og ikke kun motiveres af frygten for, at deres børn og børnebørn vil få et dårligere liv.

En af Dan Jørgensens pointer er, at mange folk reagerer positivt, når de bliver bedt om at gøre en forskel og bidrage til fællesskabet og fremtidige generationer.

Den gode historie er også, at det ikke er svært at lægge kursen i en mere klimavenlig retning. Og de positive effekter står nærmest i kø:

Vi vil blive mere innovative og konkurrencedygtige. Vi vil blive sundere, når vi lidt oftere tager cyklen i stedet for bilen, og når kødet får en mindre fremtrædende plads på køkkenbordet, mens der gøres plads til flere grøntsager på tallerkenen. Samtidig vil vi også få flere penge i lommen, fordi vi spilder færre penge på overflødig energi og bliver bedre til at undgå spild af mad.

Dan Jørgensens klimabog giver således mange gode grunde til ikke at falde i fælden og blive pessimist, men i stedet arbejde på at skabe handling gennem begejstring og ønsket om en grøn og mere bæredygtig fremtid.

Dan Jørgensen. ”Grønt håb – klimapolitik 2.0”. 300 sider. Kr. 249,95 eller kr. 199 incl. forsendelse fra forlagets hjemmeside: www.sohn.dk.