Citat

Modebranchen er nødt til at gå forrest og ændre retning, fordi vi er ved at udpine vores klode, men også fordi det vil blive en god forretning at være bæredygtig. Vi tror ikke på, at ændringen kun sker ved efterspørgsel fra forbrugeren. Den sker, når modevirksomhederne beslutter det og sender bæredygtige varer ud på markedet, så forbrugerne har et valg, som er både smart og moderne – og bæredygtigt. For bæredygtighed skal være noget cool, noget sejt.

- Eva Kruse, direktør Danish Fashion Institute

Vejrmagerne

Forfatter: 
Tim Flannery
Udgivelsesår: 
2006

ForsideHvis jeg kun skulle anbefale én enkelt klimabog, ville valget uden betænkning falde på Tim Flannerys bog ”Vejrmagerne”. Det er uden sammenligning en af de bedste bøger om global opvarmning, der nogensinde er skrevet.

Bogen er solgt i 1 millioner (!) eksemplarer i hele verden og har været med til at sætte drivhuseffekten og de menneskeskabte klimaforandringer øverst på den globale dagsorden.

Forfatteren er den australske biolog Tim Flannery (født 1956), som tidligere har skrevet en række prisbelønnede bestsellers. "Vejrmagerne" er hans seneste bog, og der er tale om en fængende beretning om naturkræfternes rasen og om katastrofer, som siden tidernes begyndelse gang på gang har skabt, ødelagt og genskabt forudsætningerne for livet på Jorden.

Menneskets historie er i denne sammenhæng ufattelig kort – omkring 100.000 år – og først i de seneste få hundrede år har mennesker for alvor påvirket klodens tilstand ved at afbrænde kul, olie og gas. Den hastigt voksende CO2-ophobning i atmosfæren og den heraf følgende globale opvarmning har udviklet sig til en trussel mod livets fortsatte eksistens.

Ikke blot naturkræfterne, men også mennesket er nu i stand til at påvirke klimaet og måske udløse katastrofer af forfærdende omfang.

Vejrmagerne forklarer det komplicerede samspil af naturkræfter og menneskelige aktiviteter, der påvirker Jordens klima. Naturkræfterne lader sig ikke ændre, men vi kan begrænse vores energiforbrug, reducere CO2-udledningen og derved modvirke den hastige udvikling af det menneskeskabte vejr.

Vi er med forfatterens ord blevet "vejrmagere". Vi har rodet med klodens store termostat og skruet op for den globale opvarmning og har derfor en forpligtelse til også selv at gøre alt, hvad vi kan for at få skruet ned igen.

Tim Flannery har flere gange holdt foredrag i Danmark, da han er med i Copenhagen Climate Council, som på initiativ af ugebrevet Mandag Morgen samler en række ledende erhvervsfolk, forskere, mediefolk og andre, der arbejder for at skabe en global klimaaftale.

Tim Flannerys bog "Vejrmagerne – det menneskeskabte klima" udkom på dansk i 2006 på Ries Forlag. Pris: 350 kroner. 398 sider.