Citat

Stadig flere forretningsfolk begynder at forstå, at det her med at spare på energien, det er en god forretning. Så jeg tror faktisk, at der en god allieret i det europæiske erhvervsliv, som kan se, at hvis man vil bevare job, hvis man skal have vækst, så er man nødt til at handle på en klima- og miljøvenlig måde.

– EU's Klimakommissær Connie Hedegaard.

Trendy at købe brugt

Gamle og slidte ting bliver ikke længere smidt ud. De bliver solgt videre i et omfang, så den samlede handel med brugte ting er oppe og runde mindst 80 milliarder kroner om året. Det vurderer en de mest brugte netmarkeder, Gul og Gratis, ifølge DR.

Hver eneste dag bliver der solgt mellem 10.000 og 20.000 ting på netsiden Gul og Gratis, og der bliver sat 28.000 ting til salg på DBA, tidligere Den Blå Avis.

Genbrugsdillen er udtryk for, at vi grundlæggende har ændret holdning, forklarer ekspert i forbrugeradfærd Ole Storm Jørgensen, adjunkt på Erhvervsakademiet Dania.

- ”Køb og smid væk-mentaliteten” er for alvor blevet afløst af ”køb og sælg videre”. Vi vil gerne opføre os som miljøbevidste forbrugere. Folk har fået øjnene op for, at gamle ting har en værdi, og det er nærmest blevet trendy og identitetsskabende at være god til at genbruge, fortæller Ole Storm Jørgensen.

Samlet omsætter netmarkederne Gul og Gratis og Den Blå Avis for 65 en halv milliard kroner om året. Derudover foregår en stor del af handlen på andre netsider som for eksempel Trendsales og Lauritz.com.

Genbrugshandlen betyder længere levetid for det enkelte produkt, hvilket sparer masser af ressourcer og energi, hvilket i sidste ende er til gavn for både pengepung, miljø og klima.